Davlumbaz Söndürme Sistemleri
Davlumbaz Söndürme Sistemleri
- Otomatik/Manuel Diafram Valfli Mutfak Davlumbazı Yangın Söndürme Sistemi
- Söndürücü Tüpü
- Potasyum karbonat K2CO3 söndürme solüsyonu
- Diafram Valfi M 30×1.5mm
- Manometre, Ø23 0÷28 Bar M10x1mm
- Rejit (sert) hortum bağlantı valfi, G 3/8″ Çıkış Braketi
- Tüp Montaj Askılığı
- Yangını Algılama
- Rejit (sert) hortum 4x6mm, Algılama: 130-140°C
- G 3/8″, MS 58, koruyucu başlık, paslanmaz süzgeç
- Onaylar: UL 300 – Fire Extinguishing Systems for Protection of Restaurant Cooking Areas, NFPA 96 – Ventilation Control and Fire Protection of Commercial Cooking Operations, CE – Compliant
Yangını algılayan ve söndürme işlemini otomatik olarak başlatan bir sistemdir. Bu sistemler, genellikle ısı sensörleri veya duman dedektörleri kullanarak yangını tespit eder.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Mutfaklar, Çay Ocakları, Sobalar ve Bacalar Mutfaklar ve çay ocakları MADDE 57-
(1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.
(2) Mutfakların bodrumda olması ve gaz kullanılması hâlinde, havalandırma sistemleri yapılır. İkinci bir çıkış tesis edilmeksizin gaz kullanılması yasaktır.
(3) Mutfak ve çay ocakları binanın diğer kısımlarından en az 120 dakika süreyle yangına dayanıklı bölmeler ile ayrılmış biçimde konumlandırılır. Bölme olarak ahşap ve diğer kolay yanıcı maddeler kullanılamaz.
(4) LPG kullanılan mutfaklarda, LPG tüpleri bodrum katta bulundurulamaz. LPG kullanılan mutfakların bodrum katta olması hâlinde; gaz algılayıcının ortamdaki gaz kaçağını algılayıp uyarması ile devreye giren ve gaz akışını kesen, otomatik emniyet vanası veya ani kapama vanası gibi bir emniyet vanasının ve havalandırmanın bulunması gerekir.
(5) Mutfaklarda doğalgaz kullanılması hâlinde, 112 nci maddede belirtilen esaslara uyulması şarttır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM – Denetim
MADDE 131- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı aşağıdaki şekilde denetlenir:
a) Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir. Bina sahibi, yöneticisi ve sorumluları denetim elemanlarınca binaların arzu edilen bütün bölümlerini ve teçhizatını göstermek, istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesi mecburidir.
b) Kamu binaları, kurum amiri ve görevlendireceği kişi veya heyet, mülki amir veya görevlendireceği heyet, kurumun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlık müfettişleri veya kontrolörleri; hükümet konakları ise, İçişleri Bakanı adına Sivil Savunma Genel Müdürü veya görevlendireceği kişi veya heyet ile mülkiye müfettişleri tarafından denetlenir. Denetim yetkisini haiz kişiler, kurum, kuruluş ve müesseselerin denetim sonuç raporlarını; bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, müsteşarlık, genel müdürlük veya başkanlıklarına gönderir.
ONBİRİNCİ KISIM – Son Hükümler
Yönetmeliğe aykırılık hâlleri MADDE 168
(1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında, aykırı hareketin suç veya kabahat teşkil etmesine göre 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5236 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılır.
(2) İlgili mevzuatta öngörülen diğer yaptırımlar saklıdır.
Davlumbaz söndürme sistemi içerdikleri anında müdahale edebilme cihazlarını ocak, baca, fritöz veya ızgara gibi kısımlarda da kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Bu yangın söndürme sisteminin kullanım alanları arasında cafeler, restoranlar, yemek fabrikaları, otel ve benzeri işletmelerin mutfak kısımları bulunmaktadır.
Davlumbaz söndürme sistemi, endüstriyel mutfaklarda meydana gelebilecek yağ ve gaz kaynaklı yangınları erken aşamada algılayan ve otomatik olarak yangına müdahale eden bir yangın güvenlik çözümüdür. Bu sistem, davlumbaz içinde ya da ocağın üstünde biriken yağlar nedeniyle çıkabilecek yangınları etkili bir şekilde kontrol altına alır.
Yangın Riskini Minimize Eder: Mutfaklarda yoğun şekilde yağ kullanılması, yangın çıkma ihtimalini artırır. Davlumbaz söndürme sistemi bu riski ortadan kaldırır.
Hızlı ve Etkili Müdahale: Sistemin otomatik çalışma mekanizması sayesinde yangın daha büyümeden kontrol altına alınır.
Gaz ve Elektrik Kesintisi: Yangın anında enerji ve gaz kaynaklarını otomatik olarak kapatarak yangının yayılmasını engeller.
Yüksek Mutfak Güvenliği: Davlumbaz söndürme sistemleri, mutfak çalışanlarının güvenliğini sağlar ve mutfağın çalışma düzenini korur.
Yasal Gerekliliklere Uygunluk: Bazı bölgelerde endüstriyel mutfaklarda davlumbaz söndürme sistemi kullanımı zorunlu tutulmuştur. Bu sistem yasal uyumluluk sağlar.